Grillowane polędwiczki z kurczaka po meksykańsku z sałatką – 4 porcje po 300 kcal każda
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę z łyżki oliwy, większej części soku z limonki, sporej ilości słodkiej papryki, roztartych w moździerzu kminu i kolendry, chilli, curry i soli. Dodaj trochę wody, aby marynata miała płynną konsystencję. Obtocz w niej umyte polędwiczki z kurczaka i pozostaw na godzinę w lodówce. Przygotuj sos do sałatki. wymieszaj łyżeczkę oliwy z sokiem z limonki i dodaj około łyżkę wody. Do sosu dodaj przyprawy – sól, pieprz, paprykę i kminek, i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym grillu najpierw połóż kukurydzę , która potrzebuje około 20 minut na ruszcie. Kolbę można pokroić na grube plastry, wtedy zgrilluje się nieco szybciej. Na grilla wyłóż polędwiczki z kurczaka oraz pomidorki koktailowe. Mięso grilluj po 5 minut z każdej ze stron. W misce wymieszaj sałaty, dodaj do nich kukurydzę okrojoną z kolb oraz ciepłe pomidorki. Zalej wszystko sosem i wymieszaj. Smacznego:)
Do obliczeń kaloryczności dania korzystałem z Kalkulatora Kalorii<<<