Dietetyka

Grillowane polędwiczki z kurczaka po meksykańsku z sałatką – 4 porcje po 300 kcal każda

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • mała kolba kukurydzy
  • 400 g pomidorków koktailowych
  • mieszanka sałat 200 g
  • łyżka oliwy 15 g plus łyżeczka oliwy do sosu 5 g
  • sok z limonki
  • sól, pieprz, kolendra, kmin rzymski, papryka słodka, chilli, curry, kminek mielony

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę z łyżki oliwy, większej części soku z limonki, sporej ilości słodkiej papryki, roztartych w moździerzu kminu i kolendry, chilli, curry i soli. Dodaj trochę wody, aby marynata miała płynną konsystencję. Obtocz w niej umyte polędwiczki z kurczaka i pozostaw na godzinę w lodówce. Przygotuj sos do sałatki. wymieszaj łyżeczkę oliwy z sokiem z limonki i dodaj około łyżkę wody. Do sosu dodaj przyprawy – sól, pieprz, paprykę i kminek, i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym grillu najpierw połóż kukurydzę , która potrzebuje około 20 minut na ruszcie. Kolbę można pokroić na grube plastry, wtedy zgrilluje się nieco szybciej. Na grilla wyłóż polędwiczki z kurczaka oraz pomidorki koktailowe. Mięso grilluj po 5 minut z każdej ze stron. W misce wymieszaj sałaty, dodaj do nich kukurydzę okrojoną z kolb oraz ciepłe pomidorki. Zalej wszystko sosem i wymieszaj. Smacznego:)

Do obliczeń kaloryczności dania korzystałem z Kalkulatora Kalorii<<<

grillowane polędwiczki z kurczaka



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl